Van subscription based naar AVoD. Ook in Nederland?

In de US zie je steeds vaker dat subscription based video services de overgang (terug) maken naar de AVoD (Advertising-based Video on Demand). Dat wordt vandaag mooi onderstreept door weer een voorbeeld: Golfpass – NBC Sports’ digital golf platform. Dit betaalde OTT platform (99 dollar per jaar) kan nu ook ‘gratis’ gebruikt worden door het aanmaken van een free account en wegtikken van advertenties.

In Amerika gaat deze omslag nu echt in rap tempo. Volgens mij vooral om de churn ratio naar beneden te krijgen. Het aanbod is namelijk (vooral in de US door de opkomst van FAST Channels) zo immens groot geworden. Maar hoe zit dat in Nederland (waar FAST nog weinig impact heeft)?

Videoland heeft hier wel al enigszins op voorgesorteerd met een basis abonnement plus advertenties. Netflix en Disney+ hebben de intentie uitgesproken om ook in ons land ad-supported plans uit te rollen. Alleen lanceerdata zijn (mij) nog niet bekend. Maar toch hierop vooruitlopend: als deze grote partijen daadwerkelijk dit gaan aanbieden in ons land, is het dan net zoals in de US dat andere partijen snel volgen? Oftewel gaan de Ziggo Sport, Viaplay en Crunchyroll’s van deze wereld dan ook bij ons volgen? De churn is hier namelijk niet veel minder. Ik mag daarom aannemen dat hier al strategische ideeën door deze partijen voor uitgewerkt worden en de Nederlandse consument in 2024 hier ook veel meer keuze in gaat krijgen.

EdwinValent.com – mei 2023
Zie ook LinkedIn.

Wil je een keer sparren over dit onderwerp?

Van subscription naar AVoD.