The Match – ook in Nederland?

Donderdagnacht (29 op 30 juni j.l.) was in Amerika voor het achtste achtereenvolgende jaar de Capital One’s The Match op televisie te zien bij TNT. Voor mij vakmatig een interessant evenement en waarvan ik hoop ooit zelf een Nederlandse versie te kunnen maken. Daar later meer over. Maar eerst; wat is het? The Match is een jaarlijkse golfwedstrijd tussen twee teams van twee professionele sporters. Vanzelfsprekend geen prof golfers, maar vaak basketballers of footballspelers. Het hele evenement is bedoeld om geld in te zamelen voor het goede doel; de ‘No Kid Hungry’ actie om armoede en het gebrek aan eten bij Amerikaanse kinderen te bestrijden. Tijdens de uitzending werd overigens geclaimd dat er in totaal over al die jaren 35 miljoen US dollars is opgehaald, wat overeenkomt met 33 miljoen maaltijden voor kinderen. Het totale bedrag wordt opvallend genoeg nooit echt officieel bekend gemaakt door Capital One, maar dat het positieve impact genereert moge duidelijk zijn. 

The Match TNT - Edwin Valent

Dan vakmatig: hoe wordt zo’n (3 1/2 uur durende!) tv-avond ingestoken? Het start met een pre-game talkshow (18.30 uur lokale tijd) met de grote TNT sterren Ernie Johnson (die trouwens in de uitzending te horen kreeg dat hij in de Hall of Fame van Sports Broadcasting komt), Shaquille O’Neal, Charles Barkley, Draymond Green en Trevor Immelman. Je ziet in deze pre-uitzending ook de spelers die dit jaar deelnemen opwarmen: Steph Curry en Klay Thompson van de NBA-club Golden State Warriors welteverstaan tegen Patrick Mahomes en Travis Kelce van de NFL-ploeg Kansas City Chiefs. Iedereen is gewired, dus plaagstootjes tussen de presentatoren en spelers onderling is een extra, goed geregisseerde, dimensie. Vervolgens krijg je 3 uur golf voor je kiezen, beginnend met de uitleg van de spelregels. Dit komt er in de kern op neer dat er 12 (i.p.v. 18) holes worden gespeeld via het scramble format. Oftewel; je slaat als team altijd allebei en de bal die er dan het beste voor ligt, daar ga je mee verder. Dat maakt het niveau wat hoger en het kijken leuker. 

The Match TNT - Edwin Valent

Wat ook aardig gedaan is – naast het wiren waardoor je constant de interactie tussen de spelers hoort – is dat ze ook allemaal eigen golfkarretjes hebben waarin ze vaak geïnterviewd worden wanneer ze naar de volgende hole rijden. Dat geeft een hele leuke relaxte, maar ook informerende laag; hierdoor heb je met vier hele grote sporters (m.n. Mahones en Curry zijn echt elite sporters) in die drie uur toch een soort van diepte interviews over sport en alles daaromheen. Ook interessant om te zien, dat is normaal in een wedstrijd niet zo goed te volgen, hoe ze met elkaar omgaan. The Match brengt dat echt heel goed in beeld.

The Match TNT - Edwin Valent
The Match TNT - Edwin Valent

De verbinding met online kan overigens beter, maar door een samenwerking aan te gaan met het bekende sportplatform ‘Bleacher Report’ hadden ze dit best aardig voor elkaar. Ze hypten in de aanloop het evenement en middels een liveblog deden ze verslag gedurende The Match. 

De winnaars van dit jaar waren opvallend te noemen; Mahones en Kelce – de NFL kampioenen! En niet zoals eigenlijk elk gokbedrijf verwachtte Curry en Thompson. Je moet namelijk weten dat Curry een handicap van 0,1 (!!) heeft… Er wordt vaak gezegd dat als hij geen NBA’er zou zijn geworden, hij zeker op de PGA Tour hoge ogen zou gooien. Aan de andere kant; Curry heeft al eens vaker meegedaan en toen verloor jij van Charles Barkley. Dat is dan wel weer een behoorlijke handicap. Ahum.

The Match TNT - Edwin Valent
The Match TNT - Edwin Valent

De uitzending eindigde om 22 uur met een poging van alle vier om een hole in one te slaan om extra geld voor het goede doel op te halen (dat lukte helaas geen van allen). 

Dan de kijkcijfers: vorige jaar was de best bekeken editie met 1,45 miljoen live kijkers (let wel: op TNT, HLN en TruTV gecombineerd). Toen gaven Tom Brady, Aaron Rodgers, Mahomes en Josh Alle act de présence.Dit jaar was het aantal livekijkers met rond de 800k opvallend minder. Ze hadden wel een talkshow die goed scoorde, waarmee ze met een beetje kunst- en vliegwerk op 1,1 miljoen uitkwamen.

Dat er toch grote tevredenheid was over deze cijfers zit hem in het feit dat er veel live sport was die dag: op Golf Channel werd live een PGA Tour wedstrijd uitgezonden (350k kijkers), was er een live voetbal wedstrijd tussen Mexico en Haiti op de Gold Cup (500k kijkers op TUDN) en heel veel MLB op ESPN (330k kijkers) en MLB Network (233k kijkers). Dus de vele live, urgente sport evenementen waren minder in trek dan deze exhibitie. Dat zegt wat.

Daarbij moet je ook weten dat in de US live televisie door de bank genomen helemaal niet zulke hoge kijkcijfers kent. Zelfs sport niet (afgezien van de Superbowl natuurlijk). Ter vergelijk: een NBA-wedstrijd, een populaire sport, trekt live gemiddeld 1,5 miljoen kijkers op een open nationaal kanaal. Dat in ogenschouw nemend, snap je de tevredenheid van The Match crew.

Waarom is het volgens mij dan een succesvol format? Het is gaaf om topsporters tegen elkaar te zien strijden in een sport die ze zelf niet professioneel beoefenen. Als amateur golfer kun je ‘relaten’, maar ook respect hebben dat ze deze sport ook nog eens beter beheersen dan dat je verwacht. Het is interessant om te zien hoe ze mentaal met elkaar omgaan omdat alles te zien en te horen is. Het is ook mooi dat de lol van de sport wordt onderstreept en niet zozeer het prijzengeld of het moeten winnen. Tot slot is het een goed format omdat TNT nieuwe dingen probeert en innovatief probeert sport over het voetlicht te brengen. En heel veel zaken mixen: interviews, humor, competitie, awareness voor een goed doel, het mentale van sport zichtbaar maken, mooie plaatjes, nieuwe invalshoeken enzovoorts.

Zulke formats zijn in Nederland wel vaker geprobeerd door de jaren heen (bijvoorbeeld het beachsoccer met (oud) voetballers op Curacao of boksen met BN’ers), maar dat mag toch niet in de schaduw staan van zo’n format en productie. In Nederland is het toch altijd een beetje cringe, oftewel goedkope komkommertijd tv. Maar zoiets kan je dus echt wel gaaf, impactvol en innovatief maken. Zelfs zo dat het een monumentje kan worden. Nou, hiervoor heb ik dus een format op de plank liggen. Mocht je denken, dat lijkt me wel wat: contact me en dan slaan we er een balletje over (overigens liefst een tennis- of boksballetje). 

Edwin Valent – juli 2023
Foto’s: YouTubeTV

The Match TNT - Edwin Valent